Ventilacija
- Ovim proračunom se određuje potrebna količina svežeg vazduha na osnovu broja izmene vazduha u zavisnosti od vrste/namene prostorije, kao i u zavisnosti od zapremine prostorija. Broj izmena vazduha se obeležava sa n i definišu ga različiti standardi kao npr. američki ASHRAE standardi ili evropski standardi;
- Ovim proračunom se određuje potrebna količina svežeg vazduha na osnovu potrebnog obroka svežeg vazduha po čoveku, a u zavisnosti od namene prostorije i broja ljudi (npr. u pozorištu, kancelariji, itd);
- Ovim proračunom se određuje potrebna količina vazduha na osnovu koncentracije štetnih materija koje se oslobađaju u nekom prostoru prilikom nekog prostora, a koja se mora anulirati dovođenjem svežeg vazduha.
Postoji i ventilacija prostorija određene namene:
- Treba vršiti dovođenje svežeg vazduha u kotlarnicicu u kojoj postoji kotao određene toplotne snage, te je rad uređaja direktno uslovljen dovođenjem određene količne svežeg vazduha. Takođe iz iste prostorije treba odvoditi ustajalli vazduh ili neke produkte sagorevanja koji iz različitih razloga nisu skroz odvedeni kroz dimnjak.
Za ovakvu namenu mogu da se primene tzv. kanalni centrifugalni (radijalni) ventilatori sa izborom više brzina tako da se skoro idealno podesi količina ubačenog i odsisavanog vazduha. Ventilacija kotlarnica se može izvesti i pogodnim projektovanjem i izvođenjem prirodne ventilacije gde se kanal za ubacivanje svežeg vazduha spušta do nivoa malo iznad poda, a odsisni ostaje pri plafonu da bi se omogućilo prirodno strujanje. Ipak i ovde je mehanička ventilacija daleko efikasnija, pogodnija i sigurnija.
-
Posebna vrsta ventilacije je tzv. ventilacija kuhinja gde se predviđa ugradnja tzv. kuhinjskih hauba tačno propisanih dimenzija i konstrukcija najčešće izrađenih od nerđajućeg čelika ili aluminijuma. Ovde je jako bitno da se prilikom pečenja u otpadnom vazduhu koji se odsisava pojavljuje manja ili veća količina masti koja mora da se pogodno izdvoji, a koja se može nataložiti na zidove kanala, haube itd, što može biti incijalni uzrok katastrofalnog požara. Stoga se mora voditi računa o pravilnom projektovanju i izvođenju ovih sistema ventilacije kao i njihovom održavanju.
-
Važan sistem ventilacije se previđa i za garaže gde je potrebno dovoditi svež vazduh i odsisavati postojeći, zajedno sa produktima sagorevanja koji se stvaraju od vozila, kao i gde postoji poseban akspekt incidentne ventilacije – odimljavanja u slučaju požara. Ventilatori moraju da imaju mogućnost rada na povišenim temeperaturama kako to predviđa standard. Ventilacioni kanali moraju imaju imati sličnu otpornost na požar u trajanju od 90min, često se koriste i krovni ventilatori koji mogu da rade i na 400 stepeni na određeno vreme.
-
Ventilacioni kanali se najčešće prave od pocinkovanog lima, sa ili bez izolacije, ali se ponekad mogu izrađivati i od crnog lima ili nerđajućeg čelika. Ventilacioni kanali su najčešće pravouganog poprečnog preseka, ali mogu biti i kružnog.
Ventilacija restorana, kuhinja, kupatila, kafića, proizvodnih hala, sportskih objekata, bazena, garaža, pozorišta, zgrada stambenih i poslovnih objekata.
Ventilacija sala za kinooperatere (specifičnih prostorija gde je potrebna kvalitetna izmena vazduha IAQ).
Prodaja Automatike renomiranih brendova HUBA CONTROL, SCHICHEK, JOHNSON CONTROLS, SIEMENS koju uvozimo iz FKR Nemačka.
Adresa: