Klimatizacija – Split sistemi

Klima uređaji – split sistemi su zatvoreni sistemi u kojima se samo unutrašnji vazduh hladi, odnosno zagreva, zbog čega je neophodno provetravanje.

Kod izbora klima najvažniji je kapacitet hlađenja i grejanja, koji se bira prema veličini i karakteristikama prostora. Kod običnih split sistema ne može se koristiti funkcija grejanja na temperaturama nižim od 0º C, jer se tada značajno opterećuje rad kompresora koji može da otkaže. Inverterski uređaji mogu da se koriste na temperaturama ispod 0º C, ali treba znati da i kod njih kapacitet opada u zavisnosti od spoljašnjih uslova.

Multi split sistemi se sastoje iz jedne spoljašnje jedinice i više unutrašnjih jedinica. Ovi sistemi, sa više unutrašnjih jedinica, vrlo brzo se prilagođavaju zahtevima svakog prostora uz manju potrošnju električne energije. Multi split sisteme je najbolje montirati pri gradnji ili renoviranju prostora, jer se tada instalacije mogu postaviti nevidljivo. U tom slučaju vidljiva je samo spoljna jedinica multi sistema.

Toplotna pumpa je takav klimatizacioni uređaj koji može da se koristi kako za hlađenje, tako i za grejanje (dogrevanje) objekta npr. stana, kancelarije, itd. Proračun optimalnog kapaciteta toplotne pumpe vrši se na osnovu detaljnog projekta objekta i zahteva kupca.

Važno je tačno definisati – pri kojim spoljnim (unutrašnjim) uslovima – temperaturama spoljnog vazduha (unutrašnjeg) se daje konkretan kapacitet hlađenja, odnosno grejanja pojedinog klima uređaja. To su tkzv. standardni uslovi pri kojima se definiše kapacitet hlađenja, odnosno Q hladjenja (cooling) i kapacitet grejanja Q grejanja (heating). Na primer to su sledeći uslovi:

  • Za hlađenje: T spoljno 35º C  T unutrasnje 24º C  vlaznost 70%;
  • Za grejanje : T spoljnog 7º C  T unutrasnjeg 19º C (20º C).

Adresa:

Carigradska 2, Beograd

 

Telefoni

Telefon: 011 324 1840

Mobile: 063 259 674

Fax: 011 323 5594

firma-od-poverenja-logo-300x209.png